Telefon: +90 212 557 27 74 | Email: info@dmdtransfer.com.tr
Sunduğumuz hizmet ve ürünlerimizi yenilikçi ve araştırmacı yönetim politikasıyla, müşteri memnuniyeti odaklı, kaliteli, hızlı üretim ile sektörde örnek ve lider bir kurum olmak.
Yenilikçi ve girişimci ruhuyla, üstün nitelikli ürün üreterek Türkiye’de ve Dünya pazarında, kalitesi ile öne çıkan, bu konuda tercih ve takip edilen bir firma olmaktır.
DMD Tekstil Transfer Baskı LTD ŞTİ’nin kurucusu olan Mevlüt Dinç, 1983 yılında Türkiye de ilk olarak Transfer Baskı Kâğıtlarının üretimini gerçekleştirmiştir. Şu an da sektörde faaliyet gösteren firmaların öncülüğünü ve kuruculuğunu yapmıştır.
CMYK karışımlarıyla elde edilemeyen renkler, ancak özel üretilmiş boyaların doğrudan kullanılmasıyla veya bu boyaların karıştırılmasıyla basılabilmektedir.
CMYK renklerinin dışında ayrı bir kalıpla basılan diğer ekstra renklere spot renkler denir. Spot renkler, gerek zemin, yazı, çizgi, vektörel çizim ve şekil olarak hazırlanan farklı renk tonlarını içerir. Görsellerdeki renk zenginliğini arttırmak, canlı, parlak, doygun renkler ve bilhassa önemli objelerin renk tonlarını orijinale yakın hale getirmek için, mutlaka spot renk kullanılması gerekir. Boylelikle TP,TPX, C pantonesinde yer alan renkleri yapmak da mümkün olur.
Doğadaki renklerin kodları bu üç temel rengin(RED-GREEN-BLUE) farklı oranlarda birleşmesiyle meydana gelir.
En basit
ifadeyle, RGB ışığın rengidir. RGB’de, ışık kaynağının farklı dalgaboyları renkleri oluşturur, en iyi örnek; monitör, telefonlar vs.
RGB insan gözünün görebildiği tüm renklerdir CMYK ise RGB’deki renklerin tamamını olmasada, 4 rengin karışımıyla elde edilen
RGB’ye yakın ama asla RGB kadar canlı renklere sahip olmayan renk teknolojisidir.Bu bağlamda CMYK gerçek, RGB zahiri görüntü
anlamına gelebilir.
Serigrafi baskı tekniği daha önce belirlenmiş bir yazı,marka veya motifi düz bir yüzeye baskı olarak işleme tekniğidir.
Bu teknik genel olarak ipek baskı veya şablon baskı olarak da bilinir. İpek veya ipek özelliği gösteren polyester
veya metal dokumalardan oluşan malzeme alüminyum çerçeveye gerilmiş durumdadır. Dokümanın üzerine
basılacak işin kalıbının alınabilmesi için emülsiyon sürülür.Fotoğrafik yöntemlerle işin kalıba çekilmesiyle
dokumanın iş olan yerlerindeki emülsiyon atılır, işsiz yerlerde emülsiyon kalır. Yani iş olan yerlerdeki
dokumanın üzerinden emülsiyonunsökülmesiyle (su banyosuyla) ve buralardan mürekkep geçerek baskı gerçekleşir.
Kâğıt ve benzeri ürünlerin yüzeyine baskıda kullanılan baskı tekniğidir.
Günümüzde kitapların, gazetelerin, dergilerin, broşürlerin, faturaların, kartvizitlerin ve karton ambalajların basımında kullanılır.
Ofset sistemi aslında taş baskı sistemine benzer, ancak kalıp üzerindeki yükseklik farklarından yararlanmaz.
Kalıp yüzeyi düzdür. (Yüzey üzerinde çok küçük bir emülsiyon tabakası kalınlığı farkı vardır ancak bu kalınlık görüntü oluşturmada etkin değildir)
Kalıp yüzeyinde iş olan yani basılacak alanlar ve iş olamayan basılmayacak alanlar vardır. İş olan yani basılacak alanlar emülsiyon tabakasıyla kaplıdır.
İş olmayan alanlarda ise emülsiyon tabakası yoktur. İş olan yerler mürekkebi, iş olmayan yerler ise suyu tutar. Burada su ve mürekkebin birbirine
karışmaması prensibinden faydalanılır. Böylelikle iş olan yerlerde bulunan mürekkep baskıyı gerçekleştirir.
Diğer alanlarda mürekkebi iten su olduğu için o bölgelere baskı uygulanmaz.
Cyan, Magenta, Yellow, Black Renklerinin oluşturmuş olduğu renk uzayıdır.
Temelde Renk Sayısı C,M,Y olmak üzere 3tür. Siyah bunlara sonradan katılmıştır.Bu üç renk teorik olarak %100 oranlarında
karışarak siyahı verirken, pratikte tam rengi vermemektedir. CMY rengin mürekkepleri yeterli renk şiddetini sağlamadıklarından
siyah renk sisteme ilave edilmiştir. Black anahtar baskı olarak nitelendirilmiş bu sebepten KEY color yani K olarak adlandırılmıştır.
Bu dört ana rengin, farklı değerlerde karışımı ile tram yöntemi kullanılarak milyonlarca renk ortaya çkar. CMYK ışığın bize
yansıttığı, boyar maddenin (mürekkep) oluşturduğu renk bütünüdür.
Bir resmin ya da rengin, baskı makinelerinde basılabilmesi için noktalara ayrılması gerekir.Bu noktalara tram denir.
Tram, çok tonlu materyallerdeki görüntüyü irili ufaklı noktalara ayırır.Tramlar genellikle eliptik, kare, yıldız veya çizgi seklinde olur.Baskı aşamasında üst üste gelerek verilen nokta değerlerindeistenilen farklı renkleri elde etmeye olanak sağlar.
Ölçü
• Desenin eni ve boyu fiyatı belirlemek için önemlidir.
Offset veya Serigraf
• Desen eğer fotografik bir desen ve içinde birçok renk bulunduruyor ise desenin ofset baskıda basılması gerekir. Fiyat bu baskı çeşidine göre verilir.
• Desen eğer zemin, yazı, çizim şeklinde üç veya dört renkten oluşuyor ise desenin serigraf baskıda basılması gerekir fiyatta bu baskı çeşidine göre verilir.
Adet
• Offset veya Serigraf basılacak desen adeti fiyat belirlemede olmazsa olmaz kriterlerdendir.
Offset ve serigraf baskıda film, kalıp, malzeme için işletmemiz tarafında yapılan masraflar bulunmaktadır.
Müşteri tarafından tüm yapılan numunelerin geriye dönmemesi, firmamıza yük getirmektedir. Bu sebeptendir ki yapılan numunelere,
işin ebadına ve baskı çeşidine göre belli bir ücret almaktayız.
Numune ücretinin iade edilebilmesi, verilen siparişin ölçü ve adetleriyle ters orantılıdır. Örneğin5x5 bir desenden alınacak numune ücretinin düşülebilmesi için 10.000 adet gerekliyken 20×20 bir desende bu 3000 adete düşmektedir.
• Grafik çalışmasına bağlı olarak
• Baskı türüne
• Baskı tirajına ve
• İşletme programına göre belirlenir.
Mamüllerimiz Oeko teks standarlarına göre üretilmektedir. İmalatta kullanılan malzemelerimizde insan sağlığına zararlı herhangi bir mamül bulunmamaktadır.
Offset Transfer Baskıda
• Numunesi yapılmış bir desenin siparişi verildiği taktirde imalata göre tekrar yeni bir kalıbı alınır.
Alınan kalıpta oluşan tram kayıpları renk farklılıklarına neden olabilir.
• Offset Baskı makinası saatte 12.000 baskı yapabilir. Bu hızda baskıyı kontrol etmek, dengede tutmak zordur.
• Offset baskı sırasında kullanılan kimyasallarının dengesi (Su, Alkol, Hazne Suyu) baskı hızıyla beraber sürekli değişime uğrayabilir.
• Ortam şartları; sıcaklık vb.
• Kullanılan ofset mürekkebinin üretici firmadan dolayı oluşan kazan farkları
• Yollanan desenin çözünürlüğünün iyi kalitede olması. ( 300 DPİ veya 1600×1200)
• Desen çalışmasıyla beraber kumaş kalıplarının getirilmesi.
• Desen detaylarının; Renk, ölçü, baskı türünün, kağıt türünün(Mat-Parlak), baskı yapılacak kumaş bilgisinin doğru olarak verilmesi.
• Desenin varsa Aİ,PSD,EPS,PDF,TIFF, FH10,FH11,CDRX dosya türlerinde layer veya channel çalışmalarıyla tarafımıza ulaştırılması.